"У нас вихід один - дійти в рамках спецоперації до Придністров'я". Російські ЗМІ про Україну

Росія "вкрай незадоволена планами Молдови посприяти у підготовці українських військовослужбовців на своїй території за участю інструкторів із країн НАТО". Про це офіційно заявив МЗС РФ. Але поки кремлівські дипломати реагують емоціями, у російській Раді Федерацій уже знають, як перейти до справи: перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров пропонує "мати з Придністров'ям спільний кордон"...

"Машиністи нічого зробити не можуть"

В інтерв'ю офіційній "Парламентской газете" "сенатор" Джабаров обурюється: "Нинішня Молдова вже стоїть однією ногою в НАТО. І влада в Кишиневі на чолі з президентом Санду готова до того, щоб на своїй території забезпечувати підготовку бойовиків для ЗСУ і навіть здійснювати через Молдову військові поставки на Україну".

На його переконання, у цій ситуації немає іншого виходу: "Думаю, у цій ситуації у нас вихід один - дійти в рамках спецоперації до Придністров'я, щоб мати з ним спільний кордон. Тоді ми зможемо точно запобігти тим сценаріям, за якими нам готують новий військовий конфлікт у Придністров'ї, де проживають сотні тисяч громадян РФ і розташована наша військова база".

Та що Придністров'я... Он і рішення Латвії конфіскувати "Дім Москви" в Ризі Джабарова теж дратує: "Латвійська влада припустилася помилки, намагаючись бігти попереду паровоза на тлі заяв деяких політиків у Вашингтоні про можливе передання київському режиму наших заарештованих золотовалютних резервів у США".

"На мій погляд, американці на такий крок зрештою все-таки не підуть - сенсу немає серйозно ризикувати своїм авторитетом заради вкладень у Київ, де кошти проїдять і розкрадуть...", - заспокоює когось Джабаров.

Ну і попутно грізно вказує: "Час, коли ми тільки заявляли протести на адресу прибалтійських країн-"карликів", які уявили себе під "дахом" НАТО країнами-"гігантами", закінчився - буде відповідь, і вона в Латвії, впевнений, нікому не сподобається".

Говорячи про роль Британії в долі України, Джабаров чомусь запевняє, що англійці "готові відмовитися від допомоги ЗСУ".

"Британці одними з перших на Заході все зрозуміли і намагаються "зіскочити" з української теми. На довге протистояння з Росією вони йти не хочуть. Думаю, англійці будуть все далі відсуватися від України і вести незалежну зовнішню політику", - заявляє кремлівський "сенатор".

На запитання газети, "чому Європа продовжує допомагати Києву навіть на шкоду собі", Джабаров упевнено відповідає: "Ну, запозичувати вони будуть напевно у США - Вашингтон продавлює ЄС під свої інтереси. Тому зараз ЄС нагадує поїзд, що мчить у прірву, причому машиністи нічого зробити не можуть. Якщо рішення щодо фінансування України буде ухвалено, це буде дуже серйозною помилкою ЄС з точки зору європейських інтересів".

"Поки ми покращуємо свої позиції в зоні СВО, Європа через розрив економічних зв'язків із Росією стагнує. Подивіться, що відбувається в Німеччині, - рецесія в економіці, йдуть протести фермерів, залізничників. Думаю, спрацює принцип доміно - дедалі більше підприємств і галузей у Німеччині, в інших країнах Європи переходитимуть у стан протистояння зі своїми урядами. Бо європейці вже стали відчувати втрати на своєму гаманці - на цьому тлі допомога Україні буде все більше дратувати населення", - сміливо прогнозує Джабаров.

До слова, у квітні 2023 року він заявляв, що "головне завдання спецоперації - не допустити прориву банд, які називають себе "збройні сили України", до Азовського моря". А сьогодні вже зібрався йти на Придністров'я...

"Взяти реванш у 2025 році"

Ще одне офіційне видання - урядова "Российская газета" - опублікувала думку якогось "експерта" Владислава Шуригіна, який стверджує, що "США готують для Києва план військової кампанії-2024".

"Сьогодні з великою часткою ймовірності можна описати план ведення військової кампанії 2024 року, який американці готують для збройних сил України. Він заснований на тому, що, за оцінками США, до кінця березня російський Генеральний штаб не почне великомасштабних наступів, забезпечуючи стабільне проведення виборчої кампанії президента РФ", - вводить Шуригін у курс справи.

За його словами, "умовно цей передбачуваний американський план можна розділити на чотири етапи".

"Етап перший - утримання й ущільнення фронту на наявних рубежах і виснаження наступальних можливостей російських військ. У рамках цього етапу, як вважають у США, до березня-квітня передбачається завершити зведення стратегічної оборонної лінії за спиною угруповання ЗСУ, яке воює... В американських штабах вважають, що в разі успішної реалізації першого етапу вже до квітня українська армія отримає можливість не тільки тримати глуху оборону, а й зможе перейти до другого етапу - гнучкої активної оборони за стандартами НАТО", - розкриває ворожі плани Шуригін.

"Американці також припускають, що до липня-серпня НАТО зможе нарешті подолати "снарядну кризу", і ЗСУ почнуть отримувати до 70 відсотків від їхньої потреби снарядів. Планується, що до цього моменту їхня відсутність компенсуватиметься дедалі більшими поставками Україні безпілотників усіх класів. Насамперед FPV-дронів, як ерзац-заміни високоточної артилерії. Українське головне управління розвідки запевняє своїх американських кураторів, що до літа армія Росії не зможе створити ефективну систему радіоелектронної боротьби, здатну кардинально розв'язати проблему панування FPV-дронів противника над полем бою. Тому посилення цієї складової, за оцінками наших супротивників, стане визначальним фактором стримування російських ударів", - вказує кремлівський "експерт".

І продовжує: "Третій етап можна назвати етапом дестабілізації російської оборони. Передбачається, що до серпня-вересня українському ВПК вдасться розгорнути масове виробництво дронів оперативного (до 800 км) рівня, крилатих ракет власного виробництва, отримувати достатню кількість ракет до РСЗВ "Хаймарс" усіх видів. Також на Заході вважають, що до цього часу буде нарешті ухвалено рішення про передачу ЗСУ німецьких далекобійних ракет Taurus і продовжаться поставки Києву ракет Storm Shadow і Skalpel".

"...Це, сподіваються за океаном, дасть ЗСУ можливість завдавати по росіянах чутливі удари, одночасно атакуючи наші стратегічні об'єкти - склади, аеродроми, підприємства ВПК, штаби - по всій європейській території Росії. Американці сподіваються, що така стратегія до вересня-жовтня 2024 року завдасть критичної шкоди Збройним силам РФ без будь-якого серйозного просування наших військ на фронті. Що серйозно підірве рішучість російського політичного керівництва продовжувати спеціальну військову операцію", - якось навіть приречено викладає плани ворога Шуригін.

Він припускає, що "за умови благополучної для Києва і Вашингтона реалізації трьох попередніх етапів як четвертий етап США, найімовірніше, планують накопичення протягом літа - осені 2024 року на базі ударних корпусів ЗСУ нового наступального угруповання. З урахуванням роботи над помилками невдалого "наступу-2023" воно буде готове взяти реванш у 2025 році".

Однак, підбадьорюється Шуригін, "стратегам у Вашингтоні не відмовиш у логіці та вмінні малювати красиві плани".

"Ми добре пам'ятаємо, як ретельно був продуманий ними план літнього наступу ЗСУ, скільки було за ним проведено стратегічних ігор і яким безпрограшним він здавався американцям. Що з цього всього вийшло, ми знаємо. Подивимося, що вийде з нового плану США. Недооцінювати його в жодному разі не можна. Адже за шапкозакидання платити доводиться дуже дорого, платити кров'ю...", - обережно підсумовує кремлівський "експерт".

"Ховати Зеленського рано"

Газета "Взгляд" опублікувала міркування під інтригуючим заголовком "Зеленський помирати не збирається".

"...За 12 місяців 2023 року ціла серія помилок Зеленського (провальний контрнаступ, надто агресивна риторика, нездатність правильно розпорядитися західними грошима) і чинників, які не залежать від нього (відволікання уваги Заходу на Близький Схід, втома американського та європейського населення від допомоги Україні, стійкість Москви перед обличчям санкцій і готовність президента Путіна йти до кінця у справі гарантування безпеки Росії), серйозно похитнули позиції лідера київського режиму. Деякі навіть кажуть, що ці помилки і чинники вбили президента Зеленського - природно, у політичному сенсі", - пише "Взгляд".

"Здавалося б, чутки про політичну смерть (або щонайменше передсмертний стан) не перебільшені... Однак проблема в тому, що ховати Зеленського рано. Так, його становище дуже важке - але він не має наміру здаватися і тим більше йти у відставку. Почасти виходячи з власних амбіцій (жоден актор після настільки вражаючої головної ролі в глобальній виставі не захоче від неї добровільно відмовитися...)", - вказує "Взгляд".

І моделює можливі "аргументи" українського президента: "По-перше, Зеленський здатний шантажувати західних лідерів. Користуючись своїм не до кінця померклим образом борця за добро і справедливість (який йому створили західні ЗМІ), очільник київського режиму може звинувачувати західних лідерів у зраді й тим самим створювати для них внутрішньополітичні проблеми. Адже попри дедалі більшу втому західного електорату від української авантюри, значна частина західного істеблішменту все-таки хоче перемоги в Україні, куди вони вклали вже стільки коштів. І Зеленський може показати їм, через кого їхні інвестиції згорять".

"По-друге, Зеленський як "супер-яструб" (який виступає проти будь-яких переговорів із Москвою) цікавий частині американської та британської еліти. Тим, хто принципово відмовляється від будь-яких поступок Росії і з фанатичною завзятістю готовий сподіватися на те, що через Україну їм все-таки вдасться завдати Москві стратегічної поразки. Ну або (як думають ті ж британці) за рахунок затяжного конфлікту і ціною повного руйнування України максимально послабити як Росію, так і Європу. Тому вони будуть продовжувати ставити на Зеленського і підтримувати його до кінця", - не сумнівається "Взгляд".

"По-третє, Зеленський і його команда зараз контролюють фінансові потоки - гроші, які надходять в Україну - причому не тільки на військові витрати, а й на забезпечення соціальної сфери (дефіцит українського бюджету зараз перевищує 50%). Відповідно, схеми поставок і відкатів (які команда Зеленського платить зовнішнім спонсорам) налагоджені, а змінювати їх зараз означає спричинити хаос і плутанину. По-четверте, зміна Зеленського зараз призведе до бардаку всередині української політичної еліти. Адже єдиної опозиційної фігури, яку можна взяти і з консенсусом еліт пересадити в крісло президента, там немає. Так, головком Залужний популярний серед народу - але в нього немає ні політичного досвіду, ні відповідних зв'язків. Нарешті, по-п'яте, як технічно прибирати Зеленського, якщо він не хоче піти добровільно? Це можна зробити через вибори - але він сам же їх скасував під приводом того, що під час війни вибори проводити не можна. Це можна зробити через ліквідацію Зеленського (після чого сказати, що вбили його злі росіяни) - однак можна не сумніватися, що київський лідер такий варіант прорахував і зробив своє вбивство недоцільним. Наприклад, через погрозу, що в цьому випадку на світ вийде якийсь серйозний компромат на західних партнерів", - гадає кремлівський "Взгляд".

"Тому з великою часткою ймовірності можна припустити, що Зеленський свою посаду не здасть. Що він триматиметься за неї до останнього українця. Що ж стосується інтересів Росії, то Москві якраз вигідне нинішнє політичне життя Зеленського. Похорон призведе до того, що на його місце прийде більш хитрий політик, який здатний серйозно ускладнити для нас процес звільнення російських територій. І на якому, звісно ж, не буде того політичного багажу, що погано пахне, яким зараз обтяжений Зеленський. Якщо ж Зеленський залишиться при владі в умовах конфлікту з усіма (як це зараз і відбувається), то стосунки Заходу та України будуть далі псуватися, а Європа і навіть США продовжать накопичувати втому від київського режиму. А отже, досягти перемоги в СВО можна буде швидше", - спланував прозорливий "Взгляд".

"Чайник просто вибухне"

Газета "Аргументы и факты" вхопилася за слова голови Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма, який заявив, що жителі України, які ухиляються від мобілізації, не мають права жити повноцінним життям.

"До чого призведе таке обмеження жителів України в цивільних правах?", - ставить запитання "АиФ" і просить "розібратися в ситуації" якогось московського "політолога" Дмитра Журавльова.

"Український чиновник даремно думає, що налякав жителів України тим, що вони "будуть сидіти вдома". Думаю, що вони з радістю погодилися б і на домашній арешт, аби відкосити від "могилізації". Українці й так живуть сьогодні зовсім не нормальним життям. Але віддають перевагу такому життю, а не участі у військових діях. Тим часом Рада ніяк не може ухвалити закон про тотальну мобілізацію, тому що справедливо побоюється народного гніву. Якщо влада ще й посилить це якимись громадянськими обмеженнями, то український чайник просто вибухне. Тому, якщо комусь хочеться таким шляхом довести ситуацію до повного протистояння влади і суспільства, він на вірному шляху", - міркує Журавльов.

А на запитання "АиФ", "з якого дива громадянське суспільство в Україні має "вибухнути", доводить: "Громадянське суспільство повставати не буде - в Україні встановлено військову диктатуру. Ніхто не піде повставати першим, бо пристрелять. Але для влади страшне не повстання на вулицях - це, насправді, для неї відносно безпечно. Страшно, коли всі сидять по домівках і матюкають владу - як було в Радянському Союзі на початку 1980-х. Це вже все, кінець строю. Тому що ви можете віддати будь-які накази, але вас для народу за великим рахунком уже немає".

Переконаний Журавльов, що навіть терором тут не допоможеш: "Терор як основа позитивної діяльності нічого не дасть. З його допомогою можна щось припиняти - скажімо, захистити Банкову, натовп не увірветься в офіс президента і не приб'є його. Але створювати одним лише терором не можна... Це глибинний процес, а не поверхневий - мовляв, усі незадоволені мобілізацією, тому пошумлять, і на цьому все заспокоїться. Це буде вже назавжди. Якщо у влади зараз вистачить сил змусити людей сидіти по домівках, і людям буде нічого робити, зате буде багато думок, це піде владі на шкоду, а не на користь".

"Якби якийсь Хоттабич видер волосину з бороди і зміг би забезпечити "обмеження" для ухилянтів, було би ще гірше - бо повільно, без ексцесів, накопичувалося би тихе невдоволення: кожен би сидів удома і матюкався. Так само вони б працювали, виробляли зброю, збирали врожай: так само матюкаючись на адресу влади. Економічно українці перейшли б у рабовласницький лад - коли нічого крім насильства не забезпечує дії економіки. Так теж можна - одразу не помреш, але економіка швиденько загнеться", - переконує Журавльов.

"Люди, які заявляють про "обмеження для ухилянтів", живуть у межах часових категорій місяця, максимум - року, але не більше того. За девізом бухгалтерів: "Я відповідаю не за все життя, а за кожен квартал окремо". Але при цьому такі начальники-бухгалтери зараз не тільки в Україні, а й по всій Європі. Завтрашнього дня для них немає: чи то він настане, чи то не настане - їм не відомо", - вважає московський "експерт".

Огляд підготував Михайло Карпенко, "ОстроВ"

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті